Vänd din enhet

Var vänlig och vänd din enhet till porträttläge för att surfa vidare med bästa upplevelse.

Närvarande och tillgängliga i det lokala

Hall Media har en unik mix av oberoende mediekanaler vars journalistik och berättande når en majoritet av befolkningen på de orter vi närvarar i. Engagerat, ärligt och målinriktat - tillsammans gör vi vårt berättande tillgängligt på läsarens villkor.

Läs mer

Pressmeddelanden

SmåLit lanserar nytt litterärt pris

Smålands litteraturfestival instiftar ett nytt litterärt pris. SmåLits Migrantpris på 50 000 kronor går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser.

– SmåLits Migrantpris befäster litteraturfestivalen som en plats för samhällets stora frågor och berättelser, säger Rebecca Lidén, koordinator för Smålands litteraturfestival.

Vilhelm Moberg använde litteraturen för att ge liv åt de människor som låg bakom en av de mest omvälvande händelserna i Sveriges historia, nämligen den stora utvandringen till Amerika. Hans romaner visade hur enskilda människors drömmar, desperation och drivkraft skapade en rörelse som kom att förändra vårt land.

Idag har flyttströmmarna vänt och Småland har blivit en plats som människor migrerar till.

SmåLit Migrantpris ska gå till ett aktuellt och angeläget författarskap som i Vilhelm Mobergs anda skapar en förståelse för de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrationsörelser.

I juryn för SmåLits Migrantpris sitter den tidigare SmåLit-besökaren Theodor Kallifatides. Han har i ett långt författarskap skildrat sina egna erfarenheter av att bryta upp och etablera sig i ett nytt land, samt bidragit med nya perspektiv på hur detta påverkar migrantens språk och upplevelse av identitet.

I juryn sitter också Hanna Hallgren, poet och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, Björn Kohlström, litteraturkritiker och tidigare medlem i Augustjuryn, samt Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

– Över 65 miljoner människor är på flykt i världen. Det är den högsta siffran någonsin och de stora migrationsrörelserna påverkar både världspolitiken och vardagen i Småland. Det är lätt att glömma de individuella människoöden som ligger bakom denna utveckling. Med priset vill vi bidra till en ökad förståelse för det som sker, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall media.

SmåLits Migrantpris finansieras gemensamt av SmåLit och Hall Media, samt med ett ekonomiskt bidrag från Svenska Akademien. Priset kommer att delas ut under festivalen nästa år.

Smålands litteraturfestival arrangeras av fyra kommuner, Region Jönköpings län och Hall Media. Festivalen hålls i Värnamo, Jönköping, Nässjö och Tranås den 8-11 februari 2019.

Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.
– Över 65 miljoner människor är på flykt i världen. Det är den högsta siffran någonsin och de stora migrationsrörelserna påverkar både världspolitiken och vardagen i Småland. Det är lätt att glömma de individuella människoöden som ligger bakom denna utveckling. Med priset vill vi bidra till en ökad förståelse för det som sker.

Kontaktperson

Emilia Söelund, Kulturredaktör inom Hall Media +46 36 30 40 73 Emilia.soelund@hallmedia.se

Nyheter

Visa alla